樊建席:BCDC: A High-Performance, Server-Centric Data Center Network(时间6.26)
【 作者:李金环  校对时间:2018年06月22日 15:29  访问次数: 】

报 告 人:樊建席  苏州大学 博士生导师,江苏省青蓝工程中青年学术带头人、教授

报告时间:2018年6月26日10:00—11:30

报告地点:软件学院三楼大会议室

主办单位:软件学院

专家简介:

樊建席,教授,博士生导师。获香港城市大学计算机科学博士学位。2014-2017年连续四次入选“中国高被引学者(Most Cited Chinese Researchers)榜单”(计算机科学),美国《Mathematical Reviews》评论员,中国计算机学会理论计算机科学专委会委员,江苏省青蓝工程中青年学术带头人。研究方向包括并行与分布式系统,多处理器网络,数据中心网络,图论与组合网络,算法等。主持国家自然科学基金项目3项,省自然科学基金项目2项,教育部高校博士点科研基金项目1项。在国内外学术期刊和国际学术会议上发表论文100多篇,其中被SCI收录近70篇;特别地,其中7篇论文发表于国际并行与分布式系统领域的顶级学术期刊IEEE TPDS和IEEE TC上。任IEEE TPDS、IEEE TC、IEEE T. Reliability、Comp. J. Comp. Inform. Sci.、Algorithm.、J. Para. Distr. Comput.等多个国际学术期刊的审稿人。在国际学术会议PAAP’09上做了题为“Interconnection Networks with Path Selection”的特邀报告。担任FAW’16、CCNFF’14-16、PDCAT’12、ICS’12、PAAP’10-11、全国可信计算’08 等多个国际、国内学术会议的程序委员会委员。培养的研究生中有一人获得江苏省优秀博士学位论文奖,二人获得江苏省优秀硕士学位论文奖。

观点综述:

Abstract: The capability of the data center network largely decides the performance of cloud computing. However, the number of servers in the data center network becomes increasingly huge, because of the continuous growth of the application requirements. The performance improvement of cloud computing faces great challenges of how to connect a large number of servers in building a data center network with promising performance. Traditional tree-based data center networks have issues of bandwidth bottleneck, failure of single switch, etc. Recently proposed data center networks such as DCell, FiConn, and BCube, have larger bandwidth and better fault-tolerance with respect to traditional tree-based data center networks. Nonetheless, for DCell and FiConn, the fault-tolerant length of path between servers increases in case of failure of switches; BCube requires higher performance in switches when its scale is enlarged. Based on the above considerations, we propose a new server-centric data center network, called BCDC, based on crossed cube with excellent performance. Then, we study the connectivity of BCDC networks. Furthermore, we propose communication algorithms and fault-tolerant routing algorithm of BCDC networks. Moreover, we analyze the performance and time complexities of the proposed algorithms in BCDC networks.